Web Toolbar by Wibiya

marți, 22 octombrie 2013

Koshari - orez cu linte

 
Pentru ca avem mai putin de o luna pana la Postul Craciunului vreau sa va dau aceasta reteta de orez cu linte sau Koshari cum se numeste in limba araba.
Koshari este mancarea nationala a Egiptului. Este servit in aproape fiecare restaurant egiptean, in fiecare casa si la fiecare colt de strada. Cei care au vizitat Egiptul au vazut vanzatorii ambulanti care servesc acest fel de mancare, iubit si foarte popular, oamenilor ce asteapta frumos la coada sa isi cumpere neobisnuita combinatie de linte, orez, fidea si macaroane acoperite cu sos de rosii picant, naut si ceapa prajita. Poate veti spune ca suna ciudat, insa dupa ce il veti gusta veti sti de ce este favoritul lor.

Prepararea este foarte simpla. Eu in aceasta reteta nu am folosit macaroane pentru ca am acasa un mofturos dragalas care nu le mananca, dar voi puteti adauga la final orice fel de macaroane va plac chiar si spaghete.
 
Iata reteta.
 
Ingrediente:
 
1 cana orez normal cu bob rotund
1/2 cana vermicelli (fidea)
2 cani linte maro
3 cepe mari taiate rondele
1 conserva naut (daca nu gasiti folositi naut uscat pe care il lasati la inmuiat in apa cu bicarbonat de sodiu peste noapte si apoi il fierbeti pana cand boabele sunt moi si se sfarama cand le presati intre degete)
1 cana macaroane, fierte dupa indicatiile de pe ambalaj, daca doriti sa folositi
1/2 cana ulei
apa cat este necesar
1/4 lingurita fulgi de ardei iute uscat
1 cutie mica sau mare, daca va place mai mult sos, de pasta de tomate
1 capatana usturoi
2 linguri otet
1/4 lingurita chimion
piper si sare pentru gust
 
 
 
Preparare: 
 
Spalati lintea si lasati-o la inmuiat o jumatate de ora. In acest timp puneti uleiul intr-o tigaie si prajiti ceapa pana cand devine aurie nu si crocanta, ea ss va intari dupa. O scoateti apoi pe hartie de bucatarie ca se lasati excesul de ulei sa se absoarba. Pastrati uleiul pentru ca il veti folosi. Acesta va da un gust deosebit acestui fel de mancare.
 
 
Dupa ce ati terminat cu ceapa treceti la prepararea orezului si a lintei care trebuiesc pregatite separat si cam in acelsi timp.
Pentru orez folositi reteta de orez egiptean pe care o gasiti aici dar inlocuiti untul cu 2 linguri din uleiul in care a fost prajita ceapa.
Lintea se scurge de apa in care a stat la inmuiat si se pune la fiert in 3 cani de apa in care ati adaugat 4 linguri din uleiul in care a fost prajita ceapa si sare pentru gust. Se lasa la fiert pana cand boabele sunt moi dar nu s-au spart. Lintea maro necesita aproximativ 35-45 minute pentru a fierbe iar inmuierea in apa poate reduce timpul de fierbere. Nu va pot spune exact pentru ca depinde de tipul de linte folosit si de cat de veche este. Cand este gata scurgeti apa daca mai are.
 
 
Dupa ce orezul si lintea au fiert se combina amestecand cu o furculita ca sa nu spargeti boabele. Se adauga jumatate din ceapa prajita si macaroanele fierte daca vreti sa folositi. Acoperiti si treceti la prepararea sosului de rosii.
Curatati usturoiul si presati-l cu presa de usturoi apoi puneti-l intr-o tigaie cu 2 linguri din uleiul in care a fost prajita ceapa. Prajiti-l putin la foc mic ca sa isi dezvolte aroma, nu il ardeti. Adaugati cele doua linguri de otet, amestecati bine, apoi adaugati pasta de tomate si apa ca sa diluati la consistenta dorita. Tot acum se pun si fulgii de ardei iute. Dati cateva clocote apoi puneti sare si piper dupa gust si la final chimionul.
Ca sa serviti puneti orezul amestecat cu linte si macaroane si peste cateva linguri de sos, nautul si ceapa prajita.
 
Pofta buna! Va astept cu impresii.
 

3 comentarii:

  1. Gata, l-am facut si eu, cu taieteii prajiti.Mi-a placut foarte mult, desi la inceput am fost putin sceptica, mai ales in legatura cu sosul de rosii.Multumesc pentru reteta, e grozava !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult d-na. Ma bucur ca a fost pe placul dvs. V-am adaugat la parada.

      Ștergere
  2. Pentru prima oara am facut si eu. A iesit foarte bun ;chiar mai bun decat cel mancat in Egipt, spune sotul care e egiptean ☺. Mulțumesc pentru inspiratie. ��

    RăspundețiȘtergere