Web Toolbar by Wibiya

miercuri, 11 februarie 2015

Amestec de condimente - Kabsa



Aceasta este doar o variantă a mixului clasic de condimente arabesc numit Kabsa, care isi ia numele de la un fel de mancare, vechi, Kabsa, preparat din carne de pui si orez, parfumat si usor condimentat ce provine de la triburile nomade de beduini. Bucataria araba isi are radacinile in bucate gatite in cort . Triburile nomade foloseau in retetele lor doar produse alimentare transportabile, cum ar fi orezul si curmalele, oi si camile. Cum caravanele calatoreau in tot Orientul Mijlociu, noi condimente si legume au fost descoperite si adaugate repertoriului existent. Fiecare noua descoperire a fost adaugata  in dieta lor in functie de gusturile fiecarui trib - fapt responsabil pentru diferentele constatate la unele feluri de mancare arabe. 
Varianta pe care v-o prezint, preferata mea, este o reteta libaneza si o puteti face fara probleme, ingredientele fiind usor de gasit. Puteti face acest mix folosind atat condimente macinate dar si intregi, ceea ce va recomand. Faceti o cantitate mica pe care sa o folositi repede, condimentele proaspat macinate au o aroma mai puternica. 

Ingrediente:

1 lingurita seminte de chimen
1 baton scortisoara
1 lingurita cuisoare
1 lingurita seminte de coriandru
1 lingurita seminte de chimion
1 nucsoara
1 lingurita praf de chili
1 lingurita curcuma
1 lingurita praf de usturoi
1 lingurita praf de ceapa

Preparare:

Puneti toate condimentele intregi intr-o tigaie si prajiti-le pe uscat (fara ulei) pentru a-si dezvolta aroma. Nu trebuie sa le tineti prea mult, doar pana cand simtiti mirosul lor. Amestecati mereu ca sa nu se arda. Se pun apoi intr-o rasnita si se macina pana obtineti o pulbere fina. Adaugati curcuma, praful de chili, praful de usturoi si praful de ceapa. Mai dati cateva pulsuri ca sa se combine toate ingredientele. Se pune amestecul de condimente - Kabsa intr-un borcan bine inchis si se pastreaza intr-un loc uscat si aerisit. 

2 comentarii:

  1. Foarte interesant,pe toate le am doar sa le amestec si sa le gatesc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur. Maine am sa pun o reteta unde puteti folosi acest amestec.

      Ștergere